top of page

BOLTEC İLE KAYA SAPLAMASI UYGULAMA

  • Yazarın fotoğrafı: Fatih Biriktir
    Fatih Biriktir
  • 18 Ara 2018
  • 2 dakikada okunur



Sizlere bu paylaşımım da yeraltı işletmelerinde aşırı çatlaklı zayıf zeminlerde yapılan tahkimat yönteminden bahsetmeye çalışacağım. Bildiğiniz üzere yer altında bazı zeminler püskürtme beton tahkimatı uygulanmış olmasına rağmen personel çalışmasında tehlike teşkil etmektedir. Böyle zayıf zeminler için kaya saplaması ve hasır uygulamasının birlikte yapılması zemini güçlendirecektir ve güvenli hale getirecektir. Temel amaç her zaman kayayı kayaya taşıtmaktır. Bu tür zeminlerde çalışmak için üretilmiş bir makina olan boltec 235 ten ve çalışma prensibinden sizlere bahsetmeye çalışacağım.

Split Set Uygulaması

Boltec ile reçineli kaya saplama uygulaması ve split set adını verdiğimiz sürtünme prensibine dayalı kaya saplama uygulaması yapılabilmektedir. Edinmiş olduğum tecrübelere dayanarak zayıf ve kırıklı zeminlerde split set uygulamasının daha verimli olduğunu söyleyebilirim. Kırıklı zeminler de delinen delikler tıkanmakta ve reçineler deliklere basınçlı hava ile gönderilememektedir. Fakat split set uygulamasında bu sorunla karşılaşılmamaktadır. Makine için uygun split set boyu 2.40 m dir. 10cm x 10cm ebatlarında plakalarla kullanılması uygundur. Delik çapları split set üretimine göre değişmektedir 35-38 mm lik bitler ile yapılan delgilerde uygulanabilir. Vermiş olduğum değerler ortalama uygulanan değerlerdir. Allah ın emri değildir. Değişkenlik gösterebilir. Zeminin daha az kırıklı olduğu zeminlerde 38 lik bit kullanmanızı tavsiye ederim. Zeminin daha fazla kırıklı ve kumlu olduğu yerde delik çapını 35 lik bit ile uygulanması açılacak olan deliğin çapının daha fazla genişlememesini sağlayacaktır. Delik çapının genişlemesi sürtünmenin düşmesi demektir ve split setin görev yapamaması demektir. Zayıf zeminde delgi de kullanılan bitin çapını düşürmeniz gerektiğini bilmeniz yeterlidir.

Hasır split set uygulaması

Öncelikle çelik hasırdan bahsetmek istiyorum. 6mm lik çelik telin farklı mesh boylarında örgü modeli ile yada puntalanarak oluşturulmuş kalıplara çelik hasır diyoruz. Temel alanı inşaat işleri olmasına rağmen madencilikte tahkimat işlerinde betonun çekme dayanımını artırmasından dolayı tercih edilmektedir. Kaya saplaması ile birlikte kullanılması zemine uygulanan tahkimatın kalitesini artırdığı bir kesinliktir. Oluşacak kavlak ları engelleyecektir. Dramix ( steel fiber ) çelik hasır tahkimatının faydası görüldükten sonra esinlenerek yapılmıştır. Split set uygulaması hasır üzerine zemine her 1-1.2 m aralıklarla uygulanarak kayanın bir bütün halinde hareket etmesini gelen basıncın galerinin her bölgesine eşit şekilde ulaşmasını sağlamaktır. 6 saatlik bir vardiyada 4 saat aktif olarak çalışıldığı düşünülürse boltec ile 12 hasır imalatı yapılabilmektedir. Bu değer ortalama bir değerdir. Bu makina ile çalışmada operatör ve zemin faktörü önemli bir etkendir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
Püskürtme Beton

Tahkimat yöntemlerinden en hızlı sonuca ulaştığımız tahkimat çeşidi olan püskürtme beton yönteminden sizlere bahsetmeye çalışacağım....

 
 
 

Commentaires


© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com

bottom of page