top of page

Püskürtme Beton

  • Yazarın fotoğrafı: Fatih Biriktir
    Fatih Biriktir
  • 18 Ara 2018
  • 2 dakikada okunur


Tahkimat yöntemlerinden en hızlı sonuca ulaştığımız tahkimat çeşidi olan püskürtme beton yönteminden sizlere bahsetmeye çalışacağım.

Kullanım amacı bahsettiğim üzere hızlı, güvenli ve verimli bir çalışma sağlamak için bir çok işletmenin ekonomik şartları sağlaması üzerine kullanmayı tercih ettiği bir tahkimat çeşididir. Kuru ve yaş olmak üzere iki faklı yöntemde uygulanabilirliği vardır. Öncelikle sizlere yaş olarak uygulanan püskürtme beton yönteminden bahsedeceğim.


Yaş püskürtme beton uygulama yöntemi

Yaş olarak uygulanan püskürtme beton kuru olarak uygulanan yönteme göre daha sağlıklı ve kaliteli bir yöntemdir. Beton santralinde hazırlamış olduğumuz betonu mikserler vasıtası ile beton atmak istediğimiz bölgeye taşırız. Robot adını verdiğimiz püskürtme beton robotu vasıtası ile ilerleme yaptığımız bölgeye betonu basınçlı hava vasıtası ile zemine uygularız. Gerekli basınç 6-8 bar aralığıdır. Beton robotunun çalışmasını sizlerle paylaşacağım. Fakat genel olarak dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değinmeye çalışacağım. Beton olmayan bölgeye personelin girmesi tehlikeli olacağından robot minimum 7m bom ile üretilmektedir ki operatör güvenli bölgede kumanda vasıtası ile robotu kontrol edebilsin. Zemine uygulanan beton kalitesini etkileyen önemli faktörlerden bir tanesi yine operatör faktörüdür. Betonun en verimli uygulama yöntemi 90 derecelik dik açı ile ve zemine 1.5 m lik uzaklıktan uygulanması ile sağlanır . Robotun püskürtmeyi yapmış olduğu son noktaya nozzle denir ve kafa da bir rotasyon hareketi vardır. Bu hareket sayesinde eşit dağılımlı bir beton atımı sağlanmaktadır. Her bir rotasyon için 4 cm lik kalınlıkta beton ile zemin kaplanır ve 3 rotasyonda 12 cm lik beton kalınlığı elde edilir. Bu kalınlıkta sağlam bir tahkimatın oluşmasını sağlamaktadır. Beton tahkimatın uygulanmasında ki esas amaçlardan hızlı bir şekilde dayanım sağlamasıdır. Prizlenme süresi kimyasal kullanılarak düşürülebilir ve daha kısa sürede dayanım sağlanabilir. Sika adını verdiğimiz kimyasal ile bu işlem gerçekleştirilebilir. 1m3 için 20 lt sika uygulanması ortalama bir değerdir. 15 dakika gibi bir sürede prizlenmenin eskisi görülmektedir. Yine burada prizlenme süresinde sıkıntı yaşandığı uygulamalar oluşmaktadır. Bu durumlarda galeriye sağlanan temiz hava kontrol edilmelidir.

Comments


© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com

bottom of page